Ett nytt reningsverk planeras att byggas i Trosa kommun. Foto: Lars Hallberg /SVT /TT

Alliansen vill bygga nytt reningsverk i Trosa

Publicerad

De två gamla reningsverken i Vagnhärad och Trosa ska bytas ut mot ett nytt. Det är Alliansen i Trosa nu överens om.

De nuvarande reningsverken kommer inte att räcka till när befolkningen i kommunen växer, menar Allianspartierna som är styrande majoritet i Trosa kommun. Därför behöver ett nytt reningsverk byggas.

– Det finns en mark i Trosa som ligger i närheten av våtmarken. Det kommer att ske en projektering för att se exakt hur stort verket kommer att bli och vilken teknik som ska användas, säger Martina Johansson, gruppledare för Centerpartiet i Trosa.

”Ett modernt reningsverk”

Sedan tidigare finns en överföringsledning mellan de två verken i Vagnhärad och Trosa, som blir en viktig del i arbetet med att ställa om till ett nytt reningsverk.

Det nya verket ska förberedas för att kunna hantera läkemedelsrester och mikroplaster som finns i avloppsvattnet.

– Skillnaden blir att vi får ett modernt reningsverk. De reningsverk vi har i dag har stått där i många år. Tekniken har utvecklats väldigt mycket, säger Martina Johansson.

Kan ge plats åt bostäder

Oppositionen välkomnar beskedet om ett nytt reningsverk.

– Det är bra att de infriar vårt vallöfte, säger Ann-Sofie Soleby-Eriksson (S), oppositionsråd i Trosa.

Planerad byggstart är 2020. Tanken är att marken som i dag upptas av reningsverket i Trosa kan frigöras för att göra plats åt nya bostäder och lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.