Strängnäsbon Jenny Wallin bor i en trea men vill egentligen bo mindre. Hör även kommunalrådet Monica Lindell Rylén (S) berätta om kommunens linje när det gäller nya hyresrätter. Foto: SVT

Tufft bostadsläge i Strängnäs: ”Jättesvårt att hitta”

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands befolkning ökar, och enligt en rapport från länsstyrelsen uppger samtliga kommuner i länet att det råder brist på bostäder. Men de två kommuner som växer allra mest har olika sätt att hantera bostadsbehovet.

De kommuner i Sörmland som växer mest i förhållande till folkmängd är Trosa och Strängnäs, vars befolkning ökade med 3,3 respektive 2,2 procent under 2019.

Men medan Trosas kommunala bostadsbolag Trobo just har byggt 88 nya hyreslägenheter i området Tomtaklint – med inflyttning nu under sommaren – överlåter Strängnäs kommun helst byggandet åt privata bolag.

Och det trots att Strängnäs ligger i botten när det gäller andelen allmännyttiga lägenheter.

Fick ingen bostad i Åkers styckebruk

Jenny Wallin bor på Vallbyvägen i Strängnäs. När hon separerade vill hon helst bo kvar i kommundelen Åkers styckebruk men där fick hon ingen lägenhet, så flyttlasset gick till Strängnäs i stället. Och nu letar hon efter en mindre lägenhet för sig och sina två hundar.

– Jag bor ensam i en trea och skulle vilja flytta till en etta eller tvåa. Men det är jättesvårt att hitta. Det är ganska hög konkurrens, helt enkelt. Kön till allmännyttan ligger någonstans på två till tre år för en tvåa.

Kommunen vill låta privata bolag bygga

Jenny Wallin tror att fler allmännyttiga lägenheter skulle göra det lättare att hitta både mindre och billigare bostäder i kommunen. Men kommunens linje är i stället att låta privata aktörer bygga nytt. 

– Vi har ett bostadsförsörjningsansvar och det gäller att främja bostadsbyggande och det kan man göra på olika sätt – ett är genom att skapa förutsättningar för privata aktörer att bygga och vi har sett de senaste åren att det är väldigt många privata som är intresserade och då har vi valt det alternativet, säger Monica Lindell Rylén, socialdemokratiskt kommunalråd i Strängnäs.

I klippet berättar Monica Lindell Rylén mer om kommunens linje när det gäller nya bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.