Tommy Moberg föreläste i Eskilstuna på måndagen. Foto: SVT/TT

Utbrett med dopning – ”Största missbruket efter alkohol”

Uppdaterad
Publicerad

I stort sett varje gym har problem med dopning, det menar forskaren Tommy Moberg som idag föreläste i Eskilstuna.

Under måndagen arrangerades en temadag i Stadshuset i Eskilstuna med fokus på dopning. Detta i samband med att det nationella nätverket Prodis, prevention av dopning i Sverige, lyfter frågan i veckan.

Stort missbruk

En av de som föreläste i Eskilstuna var alltså forskaren och författaren Tommy Moberg. Han har jobbat med dopning i flera år och anser att man bör se mycket allvarligt på problematiken.

– Jag är övertygad om att missbruket av hormonpreparat är det största missbruket vi har efter alkohol. Under åren som jag arbetat med detta har jag sett att det ökat kolossalt mycket. Tullens och polisens beslag är jättestora de senaste åren, utifrån det förstår vi att det är ett otroligt stort missbruk, säger han.

”Väldigt mycket press på ungdomar”

Dopningen har flera baksidor, bland annat hög risk för hjärtproblem och depression. Men även närstående kan påverkas negativt.

– En del av individerna får en ökad aggressivitet som kan drabba anhöriga, säger Moberg.

Varför tror du att användandet av dopning ökar?

– Det ligger lite i tiden. Det är väldigt mycket press på ungdomar idag. De ska inte bara vara duktiga, utan man också se ut på rätt sätt och det här erbjuder en genväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.