Petter Ahrenstedt är endokrinolog på Nyköpings lasarett och en av de läkare som arbetar med att göra sköldkörtelvården i Sverige bättre och mer likvärdig i hela landet. Foto: Otilia Bogen, SVT

Stor ökning av sköldkörtelpatienter – nu ska vården förbättras

Uppdaterad
Publicerad

I Sörmland har antalet personer som behandlas för sköldkörtelproblem ökat kraftigt de senaste åren, precis som i resten av landet. Men gränsen för när en patient medicineras ser olika ut från region till region. Petter Ahrenstedt på Nyköpings lasarett är en av läkarna som deltar i ett projekt för att göra sköldkörtelvården mer likvärdig i landet.

Att antalet som behandlas för sköldkörtelproblem ökar kan ha flera förklaringar, till exempel att primärvården är bättre på att upptäcka symptomen och att det blivit standard att provta gravida kvinnor.

Men enligt Petter Ahrenstedt spelar det troligen också en stor roll att många läkare väljer att medicinera även vid lättare problem. Men om du får behandling eller inte kan påverkas av vilken region du bor i.

I klippet ovan berättar Petter Ahrenstedt om utvecklingsarbetet som nu börjat.

År 2006:

Män: 1 169

Kvinnor: 7 048

År 2019

Män: 1 957  (67 procent fler än 2006)

Kvinnor: 9 844 (40 procent fler än 2006)

Källa: Socialstyrelsens statistikdatabas för läkemedel, sammanställt av Sköldkörtelförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.