Larm är numera obligatoriskt för personalen på biblioteken i Eskilstuna. Foto: SVT

Kraftig ökning av personlarm för kommunanställda i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler anställda inom Eskilstuna kommun har personlarm på sig när de arbetar, visar en undersökning som SVT Nyheter Sörmland har gjort. Bland annat är personlarm numera obligatoriskt på biblioteken.– Det blir en extra säkerhet så klart att veta att vi alltid kan nå kollegor, säger bibliotekarien Malin Andersson.

Efter en allvarlig händelse för cirka tio år sedan när en person kastade in ett brinnande föremål på biblioteket i stadsdelen Fröslunda bestämde sig Eskilstuna kommun för att skaffa personlarm till alla filialer. Och förra hösten köptes larm även in till Stadsbiblioteket.

– Det är en oroligare tid. Samhället förändras och det har skett ett par incidenter som gjorde att vi bestämde oss för att skaffa larm, säger bibliotekschef Birgitta Edvardsson. 

Bibliotekarien Malin Andersson tycker att det är bra med larm även om det inte var direkt otryggt tidigare. Foto: SVT

Ett par gånger i månaden ringer personalen på stadsbiblioteket efter väktare på grund av att enskilda personer inte följer bibliotekets regler och stör andra besökare.

Drygt 500 larm totalt

Men det är inte bara på biblioteken som personlarm har blivit vanligare. Totalt inom Eskilstuna kommun finns i dag drygt 500 aktiva personlarm, visar en enkät som SVT Nyheter Sörmland skickat till kommunens samtliga förvaltningschefer.

De flesta cheferna svarade att de ser en klar ökning av personlarm jämfört med för fem år sedan. Efter att ha fått ett föreläggande av Arbetsmiljöverket beslutade socialförvaltningen i slutet av förra året att larm ska ingå i den utrustning personalen har med sig när de träffar brukare.

– Socialarbetare träffar ofta människor i väldigt utsatta situationer. Vi har inte sett att det skett någon större ökning av incidenter men det här är ett sätt att stärka oss som arbetsgivare, säger socialchef Mehmed Hasanbegovic.

Bara när det finns en hotbild

På biblioteken i Eskilstuna är larmen i dag ett arbetsredskap som alla andra och ska alltid användas när personalen rör sig ute bland bokhyllor och besökare. Men hittills har de inte använts särskilt ofta.

– De ska bara användas vid en allvarlig hotbild och det har hittills varit ytterst få gånger, säger Göran Andersson, säkerhetsansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen.

Socialförvaltningen: ca 300

Vård- och omsorgsförvaltningen: 151

Kultur- och fritidsförvaltningen: ca 30

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen: ca 15

Stadsbyggnadsförvaltningen: ca 10

Konsult och uppdrag: 3

Miljö- och räddningstjänstsförvaltningen: 2

Barn- och utbildningsförvaltningen: 0

Kommunledningskontoret: 0

Källa: Eskilstuna kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.