Sammanlagt har 33 djur attackerats av rovdjur i Sörmland förra året och framför allt är det får som har attackeras av varg. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TTPaul Kleiven/NTB/TT

Allt fler tamdjur dödas av rovdjur – högsta siffran på tio år

Publicerad

Förra året revs fler tamdjur i Sörmland – framför allt får – av rovdjur än något annat år de senaste tio åren. Det enligt ny statistik från Viltskadecenter som LRF har sammanställt. Merparten av angreppen skedde av varg.

Det handlar om 33 djur som angreps under 2020 i länet. 29 av dessa dödades eller försvann och fyra skadades. De flesta av angreppen, 31 stycken, skedde av varg och de övriga två av lodjur.

I siffrorna ingår de fall som anmälts till länsstyrelsen, och där det bekräftats att ett rovdjur ligger bakom.

Enligt LRF är det den högsta siffran på tio år. Sedan 2011 har totalt 69 tamdjur attackerats av rovdjur i Sörmland, merparten av varg.

Det bedöms finnas två vargrevir i länet.

Länsstyrelsen betalade förra året ut sammanlagt 158 000 kronor i ersättning för rovdjursskador, enligt LRF. Ytterligare 433 000 betalades ut i bidrag till förebyggande åtgärder, som rovdjursstängsel kring beteshagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.