Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många unga i dag lider av stress. Suheib Lrubai på Mälardalens universitet tycker än så länge inte att studentlivet är för jobbigt, men tror att det finns faktorer som gör att det är besvärligare i dag än förr. Foto: Otilia Bogen

Allt fler unga stressade – MDU-studenten Suheib: ”Svårare att leva i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Dålig ekonomi, stress inför tentor, press från omgivningen. Att vara student kan vara minst sagt slitsamt.

– Man försöker ha rutiner men det blir mest plugg, säger Eskilstunabon och MDU-studenten Suheib Lrubai som tror att det är svårare att vara hälsosam under studenttiden.

Allt fler unga mellan 20 och 40 år lider av stressrelaterad psykisk ohälsa. Under de senaste tre åren sjukskrivningarna orsakade av stress ökat med 38 procent i åldersgruppen, enligt Försäkringskassan.

Suheib Lrubai har pluggat i ungefär ett halvår. Först ska han läsa in saknade kurser, sen drömmer han om att bli läkare eller psykolog. Det blir alltså många långa år i skolbänken.

– Det kommer nog att bli tufft men det är roligt att lära sig saker också. Än så länge har jag inte känt mig så stressad, säger han.

Tveksamt om hälsosajt hjälper

Men han vet att det är många som upplever studietiden som stressig och mår psykiskt dåligt på grund av det. Att universitetsstudenter ska kunna vända sig till en webbsida för att få tips och råd om hälsa tror han inte räcker för att förändra det.

– Nej, det räcker inte. Men det hjälper kanske lite. Om man ska se det positivt är det ju bra att man i Sverige försöker göra någonting, i vissa länder gör man kanske ingenting alls, säger Suheib Lrubai.

Sajt ska hjälpa studenter att må bättre

Måndagen den 15 januari 2024 lanseras studenthalsa.se – en webbsida som ska innehålla hälsotips och råd som riktar sig till studenter.

Sidan har skapats av Universitets- och högskolerådet, Stockholms universitet och Linköpings universitet på uppdrag av regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.