Cecilia Larsson Hall berättar om varför hon väljer att ta automatkörkort. Foto: SVT

Allt vanligare med körkort för automatbilar

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 17 procent av förarproven som utförts hittills i år har varit för automatväxlade bilar.

– Det är fler och fler som tar automatkörkort och det beror på att det är fler automatväxlade bilar som kommer ut på marknaden, säger Katarina Törnberg, chef inom förarprov på Trafikverket.

Trafikskolorna märker av skillnaden

Johan Krekola driver en trafikskola i Eskilstuna, och där märks det tydligt att intresset för automatkörkort har ökat.

– Vi har sett en markant skillnad och det ser ut som att det ökar fortsättningsvis också, säger han.

Vissa elever tycker att det är praktiskt och bekvämt. Andra väljer automat för att de tycker att det är svårt att köra bil och vill förenkla vägen till körkortet.

– Då kan vi hoppa över växling och dragläge och behålla fokus på trafiksäkerhet i stället, säger Johan Krekola.

Kan spara tid och pengar

I vissa fall kan det krävas färre lektioner, och då kan det bli billigare för eleven.

En som siktar på att ha sitt automatkörkort klart inom kort är Cecilia Larsson Hall från Stockholm. I klippet ovan kan du höra hur hon har resonerat.

Så funkar det

  • Den som vill ta automatkörkort gör samma teoriprov som alla andra, men körprovet skiljer sig lite från det manuella. Det genomförs i en automatväxlad bil och handlar inte om växling eller koppling.
  • Den som har manuellt körkort får köra en automatväxlad bil, men inte tvärtom. Den som bara har automatkörkort måste först göra ett nytt körprov. Då görs ingen säkerhetskontroll utan extra uppmärksamhet riktas i stället på manövreringen, växlingen och pedalhanteringen. Något nytt teoriprov behövs inte.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.