Eleven Abdirahman Ali fick vända i dörren när han kom till skolan på måndagsmorgonen. Foto: SVT

Allvarligt hot mot Nyköpings gymnasium – elever hölls hemma

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen mottog Nyköpings gymnasium ett allvarligt hot, som gjorde att skolan hölls stängd under måndagen. En man i 20-årsåldern är nu gripen misstänkt för hotet.

Stängningen gällde alla tre skolbyggnader – Gripen, Nico och Skavsta och alla elever hade distansundervisning under måndagen.

– Vi tar detta på fullaste allvar. Jag kan tyvärr inte gå in på vad det är för hot då det råder förundersökningssekretess, skriver Peter Ekedahl, skolchef och rektor på Nyköpings gymnasium i ett meddelande på Nyköping kommuns hemsida.

Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen, säger att man har gjort tillsyn av skolans lokaler under natten.

– Stängningen är ett beslut från skolledningen. Det finns inget område som är avspärrat eller avstängt av polisen, säger han.

På måndagseftermiddagen greps en man i 20-årsåldern misstänkt för hotet. Senare under kvällen meddelade rektor Peter Ekedahl att skolorna kommer att öppnas upp under tisdagen.

I videon ovan berättar reporter Albin Aghamn vad vi vet hittills kring hotet och så berättar eleven Abdirahman Ali om sina känslor inför hotet mot skolan.

Hot har riktats mot Nyköpings gymnasium. Skolan håller stängt under måndagen. Foto: Pontus Stenberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.