Amazon drog igång sin näthandel i Sverige under onsdagen. Amazons lager ligger i Eskilstuna logistikpark i Kjula. Foto: TT

Analytiker: Mjukstart från Amazon

Uppdaterad
Publicerad

Knappast någon rivstart. Än så länge handlar det om ett lågprisvaruhus med relativt långa leveranstider. Amazons erbjudande i Sverige är ganska nedskalat, åtminstone inledningsvis, enligt analytiker.

Det är ett Amazon light som nu drar i gång i Sverige, knappast någon rivstart. Och leveranstiderna lär bli relativt långa eftersom merparten av varorna kommer från de tyska lagren. De nordiska produkterna är relativt få.

– Det är ett litet lager i Eskilstuna än så länge, säger Daniel Schmidt, detaljhandelsanalytiker på Danske Bank.

Tidpunkten avgörande

Tidpunkten är avgörande för hur stora Amazon kan tänkas bli. Lika stora som i Tyskland och England lär inte Amazon bli i Sverige. E-handeln har mognat betydligt på senare år med andra starka spelare.

– Det är en annan sak att gå in i Sverige 2020 än för 20 år sen i Tyskland och England, säger Daniel Schmidt.

Att de skulle starta nu innan shoppingdagen Black Friday var väntat. Amazon kan mycket väl bli den största detaljhandelsspelaren på några års sikt, men inte alls på de nivåer som i exempelvis Tyskland och Storbritannien, enligt flera analytiker TT talat med.

Priset, ett brett erbjudande och relativt bra service för att vara e-handlare är något som en analytiker lyfter upp som Amazons spets. Ett lågprisvaruhus på nätet helt enkelt, men dit är det en bra väg ännu.

Hemelektronik

Kanske kan de ta en marknadsandel på runt fyra procent i Sverige, långt ifrån de nivåer företaget lyckats med i Tyskland och Storbritannien och USA då förstås. Daniel Schmidt ser framför sig att Amazon kan lyckas bra inom främst delsegment som hemelektronik.

Konkurrenterna då, vilka kan bli förlorare?

– Clas Ohlson är en av dem som borde ha dragit öronen åt sig för länge sen, säger Daniel Schmidt. Byggmax och Mekonomen kan vara några andra bland de börsnoterade bolagen.

Däremot tror han att klädbranschen kommer att gå ganska förskonade från den nya e-handelsspelarens intåg. Amazon är ganska svaga på kläder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.