Angelique valde att sterilisera sig: ”Jag har varit gravid alldeles för många gånger”

Publicerad

Angelique Ullén valde att sterilisera sig. Något hon skulle rekommendera andra som kan vara i samma sits som hon att göra.
– Det är bra att den möjligheten finns, preventivmedel fungerar inte för alla, säger hon.

För Angelique Ullén kändes valet att sterilisera sig länge som en självklarhet. Till slut blev det nästan en nödvändighet.

Hon kallar sig själv för ”hyperfertil”. Ständiga graviditeter och missfall har präglat hennes liv och inga preventivmedel har fungerat ordentligt.

– Jag har varit gravid alldeles för många gånger, massa missfall och även aborter, och så har jag tre barn. Så jag kände att nu räcker det, säger Ullén.

Gravid som 15-åring

Eftersom Angelique Ulléns mamma steriliserat sig hade hon tidigt med sig att det var en möjlighet. Första gången hon började fundera på det var hon 15 år.

– Jag var 15 när jag var gravid första gången, och det upptäcktes inte förrän jag var i vecka 20. Jag fick föda ett dött barn, så det satte sig ganska tidigt, säger hon.

Olika kostnader i landet

Eftersom Angelique Ullén bor i Stockholm kostade hennes operation inte mer än en vanlig patientavgift. Detsamma gäller för närliggande län som Västmanland, Örebro och Östergötland.

– Det är väldigt tacksamt. Hade jag bott kvar i Strängnäs som jag gjorde förut hade jag fått betala några tusenlappar, så på sätt och vis är jag glad att jag väntade tills jag flyttade till Stockholm, säger Angelique Ullén.

Om hon istället hade bott i Uppsala, Gävleborg eller Sörmland hade Angelique Ullén fått betala flera tusen kronor extra för att kunna sterilisera sig.

– Jag tycker att det är extremt orättvist. Det är konstigt att det i samma land kan vara så olika. Att man får betala för det är helt okej, men det borde vara samma över hela landet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sterilisering – en pengafråga

Mer i ämnet