Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ibrahim Ben Alaya anklagar Socialdemokraterna i Nyköping för diskriminering. Hör honom berätta om varför han nu bytt parti. Foto: Albin Aghamn

Anklagar Socialdemokraterna i Nyköping för diskriminering – byter parti

Uppdaterad
Publicerad

Lokalpolitikern Ibrahim Ben Alaya lämnar Socialdemokraterna i Nyköping. Han har tröttnat på partiet som han menar präglas av svågerpolitik och diskriminering.

– De vill att man ska dra in röster till partiet men det går inte att få några tunga uppdrag. De är reserverade för vissa utvalda, säger han.

Ibrahim Ben Alaya var fram till nyligen ersättare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige och i barn- och ungdomsnämnden. Han har varit verksam i partiet i 14 år och menar att han trots det inte fått chansen på en större post.

Nu har han istället gått till det nystartade partiet Nyans. I ett uttalande som publicerats på deras Facebook-sida skriver han:

”Motiveringen till mitt beslut är att det inte överhuvudtaget finns någon vilja från Socialdemokraterna i Nyköping att inkludera personer med invandrarbakgrund att verka som toppkandidater i olika uppdrag och poster, utan dessa uppdrag är reserverade för de utvalda. Medan för de “utslagna” som mig och andra invandrare finns det varken plats eller utrymme.”

”Han har fel”

Lennart Halvarsson är ordförande för Socialdemokraterna i Nyköping och han känner inte alls igen beskrivningen.

– Han har fel i sak. Vi har ett antal personer med invandrarbakgrund och jag hoppas att vi kan bli många fler så att hela Nyköpings väljarkår verkligen är representerad. Men det finns inga genvägar till topposter utan man måste vinna människors förtroende och han har inte lyckats med det tillräckligt mycket för att komma till toppen.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgav vi att Ibrahim Ben Alaya var kritisk mot hur den demokratiska processen när en ny ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden skulle utses.

Det som är rätt är att han är kritisk mot hur processen bakom hur en ny ordförande i vård- och omsorgsnämnden tillsattes. Ibrahim Ben Alaya kallar processen odemokratisk.

Lennart Halvarsson tillbakavisar kritiken i ett mejl till SVT:

– Vad gäller valet av ordförande till vård- och omsorgsnämnden utlyste styrelsen och valberedningen för Socialdemokraterna i Nyköping en kort nomineringsprocess, men tillräckligt lång för att medlemmar och lokala s-föreningar skulle kunna hinna nominera in kandidater.

Se klippet för att veta mer om avhoppet och om partiet Nyans som Ibrahim Ben Alaya nu företräder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer