Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mikael Arvidsson, enhetschef gatuunderhållningen, berätta om de lagningar som görs provisoriskt av potthålen i Eskilstuna. Foto: SVT

Anmälningar om potthål i Eskilstuna strömmar in till kommunen: ”50 nya varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun jobbar nu för fullt att laga de potthål som skapar problem och även skador på bilar runt om i staden. Anmälningarna om nya hål strömmar in till gatukontoret.

– Det är ett 50-tal nya anmälningar varje dag som kommer in, säger Mikael Arvidsson, enhetschef gatuunderhåll.

De stora temperaturväxlingarna den senaste tiden har gjort att ovanligt många potthål uppkommit på vägarna i länet. På vintern uppstår potthålen genom att vatten tränger ner i vägens små håligheter, när sedan temperaturen växlar runt nollan expanderar isen och hålet blir större.

– Det som är ovanligt nu är att vi har haft väldigt kallt och väldigt varmt på väldigt kort tid. Normalt när tjälen går ur marken handlar det om 6–8 veckor. Nu hade vi en temperaturväxling på 24–30 grader inom loppet av ett dygn, säger Mikael Arvidsson.

Ersättning för skador

När det gäller möjligheten att få ersättning hänvisar Mikael Arvidsson till fordonsförsäkringen och den egna försäkringen på bilen. Men det finns en möjlighet att få ersättning från kommunen.

– Vid de tillfällen som kommunen inte har åtgärdat, en för oss känd skada, inom rimlig och skälig tid finns möjligheten att ställa krav på kommunen, säger Mikael Arvidsson.

Hålen som lagas är de hål som gatukontoret känner till och för att det ska bli någon åtgärd är det viktigt att felanmäla på rätt sätt, via kommunens olika tjänster för felanmälan, menar Mikael Arvidsson.

– Då får vi ett ärende och kan följa upp och hantera det, säger han.

I klippet berättar enhetschefen Mikael Arvidsson om den tillfälliga lagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.