Ann-Christin Notfjell känner fortfarande av TBE-infektionen, efter tre år. Foto: TT/SVT

Ann-Christin fick TBE: ”Kan inte fokusera tankarna”

Uppdaterad
Publicerad

Våren närmar sig och med värmen kommer även fästingarna. För tre år sedan drabbades Ann-Christin Notfjell av den fästingburna sjukdomen TBE. Hon har fortfarande svårigheter med minnet och är stel i lederna.

– Symtomen har jag kvar och jag tror inte de kommer att försvinna, säger hon.

Det började som en vanlig influensa men Ann-Christin Notfjell kände att det var något värre.

– Jag var matt och hade inte känt så här tidigare. Jag var tvungen att ringa efter ambulans eftersom jag knappt kunde stå på benen, säger hon.

På Mälarsjukhuset i Eskilstuna fick hon lämna blodprov och skickades hem efter några timmar med antibiotika. Men fortfarande var hon matt och trött.

– Minnet sviker mig under den här tiden, så jag kommer inte ihåg alla detaljer, säger Ann-Christin Notfjell, som är från Strängnäs.

Ont i lederna

Hon hade drabbats av den fästingburna sjukdomen TBE. Hon blir fortfarande lätt trött och har ont i lederna.

– Men det värsta är att jag inte kan fokusera tankarna. Ibland känns det som jag var dement och tappar orden, säger Ann-Christin Notfjell.

Har man haft TBE blir man immun och ska inte vaccinera sig.

– Symtomen har jag kvar och jag tror inte de kommer att försvinna, säger Ann-Christin Notfjell.

Rekommenderar vaccin

Det finns inget botemedel för TBE, det enda som finns är ett förebyggande vaccin. Ann-Christin Notfjell rekommenderar alla att ta sprutorna så att de inte drabbas som hon gjorde.

– Jag hade hellre tagit sprutorna än att få det här, säger Ann-Christin Notfjell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.