Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Lindh i samspråk med Romani Prodi och greklands Georgios Papandreou i samband med EU:s utrikesministermöte i Nyköping 2001. I klippet letar Anna Lindh toaletter i stadshuset inför möte. Foto: TT

Se dåvarande utrikesministern Anna Lindhs jakt efter toaletter i stadshuset i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Anna Lindh gjorde avtyck i Nyköping där hon bodde åren fram till sin död. Göran Forssberg (S) var kommunalråd under början av 2000-talet och minns EU-topparnas möte men också dagen då torget fylldes med människor, blommor och sorg.

Anna Lindh var utrikesminister och hade världen som arbetsfält med Nyköping som bas. Hon flyttade dit 1996 när hennes make Bo Holmberg tillträdde som landshövding i Sörmland.

Göran Forssberg berättar att Anna Lindh var engagerad i staden och det lokala partiarbetet. Hon trivdes och kunde ses skynda genom stan på väg till eller från tåget.

– Man kunde träffa henne på torget och man tyckte om henne. Hon var chosefri och enkel, säger han.

Feststämningen försvann

År 2001 såg hon till att världens blickar riktades mot Nyköping när EU:s utrikesministrar samlades i staden för möte. Diskussioner och samtal fördes i stadshuset och även biblioteket användes när hundratals politiker, tjänstepersoner och journalister skulle få plats för att arbeta.

– Folk kunde se och känna igen politiker de hade sett på tv. Det var oerhört lyckat och uppskattat, säger Forssberg.

Knappt två och ett halvt år senare hade feststämningen som rådde runt torget bytts ut till motsatsen. Anna Lindh mördades i september 2003 och dagen efter samlades tusentals människor utanför stadshuset och högen av röda rosor växte.

– Människor träffades här och bytte kramar och känslor. Det är en dag som vi inte vill ha tillbaka, säger Göran Forsberg.

I klippet ses Anna Lindh jaga toaletter i Nyköping stadshus inför EU-mötet och Göran Forssberg berättar om stämningen på torget dagen efter mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.