Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschefen Fridha Söderqvist om varför medarbetaren inte avskedades eller omplacerades. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anställd på äldreboende i Eskilstuna anmäld för sexövergrepp – misstänkt redan tidigare

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på ett äldreboende i Eskilstuna har polisanmälts efter ett misstänkt sexuellt övergrepp. Redan i våras misstänktes personen för liknande händelser men kunde komma tillbaka till sin arbetsplats efter att ha varit avstängd.

Det var i september i år som det misstänkta sexövergreppet ska ha ägt rum. En kollega kom in i ett rum där den nu misstänkte medarbetaren befann sig tillsammans med en brukare.

Enligt en utredning som gjorts av kommunen, och som SVT tagit del av i maskad form, såg kollegan hur den misstänkte förgrep sig sexuellt på brukaren.

– Jag kan inte gå in på detaljnivå men det har handlat om intimhygien, säger Fridha Söderqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen i Eskilstuna.

Andra gången

Redan i våras utredde kommunen medarbetaren efter att en annan boende på äldreboendet slagit larm. Medarbetaren stängdes av och en utredning genomfördes.

Den utpekade, som varit anställd i cirka fem år, hävdade då sin oskuld och kommunens utredare konstaterade att ord stod mot ord och bedömde att det inte förelåg något missförhållande. Avstängningen upphörde.

Handlingsplanen sprack

Enligt en handlingsplan som togs fram efter incidenten kom arbetsgivare, stödd av HR-avdelningen, fram till att arbetspassen skulle planeras på så sätt att den utpekade medarbetaren inte skulle utföra ensamarbete av ett visst slag.

Men planen sprack och den misstänkte ska ha sett till att hamna ensam med en brukare ändå.

Enligt kommunens verksamhetschef hade de inte kunnat agera annorlunda på grund av det arbetsrättsliga skyddet.

Inga liknande överenskommelser

Omedelbart efter det senaste misstänkta övergreppet stängdes medarbetaren av och händelsen har också polisanmälts av anhöriga till brukaren. Nu har medarbetaren blivit avskedad.

Enligt verksamhetschefen Fridha Söderqvist finns det inga ytterligare misstänkta fall.

Hon känner inte heller till några liknande överenskommelser där kommunanställda inte har lov att utföra vissa arbetsuppgifter efter misstankar om övergrepp.

SVT har sökt boendets enhetschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.