Antalet julkort som skickas ökar för första gången på flera år i Sverige. Sörmland är inget undantag. Foto: SVT/TT

Nu vänder trenden: En miljon fler julkort skickas än i fjol

Publicerad

I fjol skickade svenskarna 14,5 miljoner julkort. Året dessförinnan låg samma siffra på 16,5 miljoner. Men nu ser den nedåtgående trenden ut att brytas. Enligt preliminära beräkningar av Postnord ser det ut att fler än 15 miljoner julkort i år – och då har alla årets julkort ännu inte räknats.

En möjlig förklaring till trendbrottet är den rådande pandemin, menar Cathrine Mellgren, distributionsområdeschef på Postnord i Sörmland.

– Med pandemin tror jag att många skickar en personlig hälsning till sina nära och kära som de kanske inte har kunnat träffa på ett par månader, säger hon.

Ökning även lokalt

Cathrine Mellgren vittnar även om att ökningen av julkort sker här i Sörmland. Här har antalet julkort som skickas ökat med sex procent jämfört med i fjol.

I klippet berättar Cathrine Mellgren om julkortsläget just nu, och vi möter Strängnäsbon Inger Andersson som valt att skicka fler julkort i år.

Så många julkort skickades sedan 2010:

2019: 14,5 miljoner.

2018: 16,5 miljoner.

2017: 20,5 miljoner.

2016: 22 miljoner.

2015: 22 miljoner.

2010: 35 miljoner.

Källa: Postnord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.