Arkitekttävling om Strängnäs domkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Domkyrkan i Strängnäs ska få ett nytt utseende. Svenska kyrkan vill ha förändringar både inne i kyrkan och i området runt omkring den och utlyser nu en stor arkitekttävling.

– Vi har ett antal saker som vi vill  ha en lösning på. Det behövs bland annat en reception och ett café. Och vaktmästeriet behöver ändamålsenliga lokaler, säger Marie Rydén Davoust, biträdande projektledare.

Tanken är att flera av domkyrkobyggnadens biutrymmen ska kunna användas på ett bättre sätt och att det ska vara möjligt att ha fler verksamheter än idag inne i kyrkan.

Nya byggnader

De funktioner som inte ryms i kyrkan ska ges plats i en eller flera nya byggnader.

Hur tror du att detta kan komma att uppfattas?

– Domkyrkan är skyddad av kulturminneslagen och det kommer att behövas tillstånd av Länsstyrelsen, säger Marie Rydén Davoust.

Genomförs i två delar

Arkitekttävlingen genomförs i två delar, där del ett är idéinriktad och genomförs som en allmän internationell tävling.

De fem bästa förslagsställarna väljs ut till steg två och den arkitekt som vinner andra steget ska anlitas för att uveckla sitt projekt till genomförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.