Foto: Polisen

Åsne-kommentar på Facebook inte folkhets

Uppdaterad
Publicerad

En 38-årig man som i somras laddade upp en film på en muslimsk gudstjänst på Facebook med kommentaren ”det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen” frias av Nyköpings tingsrätt från anklagelsen om hets mot folkgrupp.

Åtalet har tidigare kritiserats av flera juridiska experter.

– En fällande dom kommer att inskränka yttrandefriheten i Sverige, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

I juli förra året anmäldes en 38-årig man i Nyköping för hets mot folkgrupp. Från sitt fönster filmade han en muslimsk utomhusgudstjänst och publicerade klippet på Facebook. Intill filmen skrev han kommentaren ”det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen”.

Hätsk debatt om åtalet

När mannen senare åtalades blossade en hätsk debatt om yttrandefrihet upp.

– Kommentaren är raljant, men den är inte hets mot folkgrupp då den inte riktar sig mot en grupp, säger Mårten Schultz.

Och tingsrätten gör samma bedömning som professorn:

”Tingsrätten anser att det saknas förutsättningar att uppfatta meddelandet på detta sätt. Det kan inte uppfattas som ett direkt eller indirekt förlöjligande av gruppen. Inte heller kan det – direkt eller indirekt – uppfattas som nedsättande för gruppens anseende; någon kränkande beskyllning mot gruppen om mindervärdiga egenskaper eller nedsättande handlingar kan inte intolkas. Meddelandet ger således inte uttryck för missaktning för gruppen i den mening som avses i 16 kap. 8 § brottsbalken.”

Enligt professor Mårten Schultz kan den friande domen vara början på ett nytt prejudikat i svensk lagstiftning.

– Ju fler avgöranden desto bättre. Det var ett tag sedan vi hade något HD-avgörande om hets mot folkgrupp, så det här kan bli ett bra fall för att dra gränser i lagstiftningen, säger han till TT.

Hets mot folkgrupp

Visa
  • Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter.
  • Är brottet grovt döms till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer