En person är misstänkt för flera fall av grovt förtal för kränkande uppgifter som förekommit i videoklipp som publicerats på Youtube. Foto: SVT/arkivbild

Åtalas för flera fall av grovt förtal i Youtube-videor

Publicerad

En sörmlänning har åtalats för flera fall av grovt förtal efter att ha lagt ut videoklipp på sin Youtube-kanal med kränkande påståenden om flera andra personer.

Videoklippen har nått ett stort antal personer. Ett par av klippen hade enligt åtalet minst 141 000 visningar.

Det handlar också om live-sändningar på Youtube och inlägg på Instagram där kränkande uppgifter har spridits om två olika familjer, enligt åtalet.

Totalt handlar det om tre fall av grovt förtal och tre fall av olaga integritetsintrång.

Åklagaren menar att spridningen av de kränkande uppgifterna varit ”ägnade att medföra allvarlig skada”.

Mådde mycket dåligt

Den åtalade säger sig i polisförhör ha varit omedveten om att det kunde vara olagligt att gå ut med uppgifterna.

De utsatta familjerna berättar för polisen att de har mått dåligt och fått ta emot mycket hat efter sörmlänningens videor.

I bakgrunden finns tidigare konflikter mellan de inblandade.

Åtalas för anstiftan

Ytterligare en person åtalas i fallet, för anstiftan av grovt förtal samt anstiftan av grovt olaga integritetsintrång. Detta genom att ha bidragit med information till de kränkande videor och inlägg som sörmlänningen lagt upp, enligt åtalet.

Den personen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.