Foto: Polisen

Facebookåtalet kritiseras av professor

Uppdaterad
Publicerad

Idag ger sig en juridikprofessor in i debatten om ”Hets mot folkgrupp” i Nyköping.

En Nyköpingsbo har åtalats av Kammaråklagaren i Nyköping, med anledning av hans meddelande på Facebook om den muslimska gudstjänsten i Brandkärr i somras.

Åtalet förvånar en juridisk expert.

– Om domstolen går på åklagarens linje, har yttrandefriheten allvarliga problem, säger Mårten Schultz, professor i juridik, till Sörmlands Nyheter.

Facebookinlägget spreds under måndagen och på kvällen fick polisen rycka ut till 38-åringens hjälp efter att ett 100-tal uppretade personer samlats utanför hans bostad. Inlägget var vid den tidpunkten raderat. Men kammaråklagaren står fast.

– Det är min uppfattning att inlägget på Facebook faller inom ramen för lagen om hets mot folkgrupp. Nu är det domstolens sak att bedöma om så är fallet. Innan domen har jag inget att tillägga, säger Michael Forsberg vid åklagarkammaren i Nyköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.