Foto: Otilia Bogen/SVT

Branden i Vilsta industriområde är under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Branden i återvinningsupplaget i Vilsta industriområde i Eskilstuna är under kontroll. På grund av den kraftiga rökutvecklingen skickades ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, om att hålla sig inomhus, stänga fönster och ventilation.

– Släckningsinsatsen väntas pågå större delen av natten. Branden är helt begränsad så det finns ingen spridningsrisk, men det ryker väldigt mycket, säger Mårten Eskilsson, som är räddningschef i beredskap på Räddsam i Mälardalen.

Räddningstjänsten har använt sig av gaffeltruckar för att begränsa branden och kommer under natten att försöka kväva elden med hjälp av sand.

– Vi vill inte använda oss av för mycket vatten, för det kan föra med sig giftiga ämnen ner i marken, säger Mårten Eskilsson.

Tidigare var en dieseltank på området inom farozonen, men den har nu kylts mer med vatten, och att den skulle explodera bedöms inte längre som ett hot.

Under fredagsmorgonen uppgav räddningstjänsten att det VMA-meddelande som gick ut inte längre gäller.

– Vi lämnade platsen vid 04:30 men entreprenören är kvar och fortsätter att sanda platsen, säger Johan Gustavsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.