Avhopparverksamheten i Eskilstuna har nått få

Uppdaterad
Publicerad

I höst är det två år sedan avhopparverksamheten Vägvalet drog igång i Eskilstuna. Men verksamheten har haft svårt att nå ut till personer som vill lämna den kriminella banan.

– Riktigt som jag hade tänkt mig blev det inte, säger Annabeth Hall, verksamhetschef på Vägvalet.

Hösten 2018 drog Eskilstuna kommun igång avhopparverksamheten Vägvalet efter oroligheter och skjutningar. Ambitionen var att fånga upp personer mellan 18 och 25 år som ville lämna den kriminella banan. Men det har inte varit helt lätt.

–  Jag hoppades att det skulle strömma in människor som ville hoppa av, säger Annabeth Hall.

Oklart hur många som lämnat

Vägvalet som till en början började som ett projekt blev senare en permanent del av socialtjänsten. Sammanlagt har det varit tre personer som arbetat med att försöka att nå den här gruppen, kostnaden för verksamheten landade på över 1,6 miljoner kronor för 2019.

Sen starten har de kommit i kontakt med 15 personer som levt i en kriminell miljlö. Men hur många av de som lämnat kriminaliteten helt kan socialtjänsten inte svara på.

– Det är för tidigt att säga, man brukar prata om att det behöver gå fem år för att se om en livsstil ändras och om det håller över tid, säger Hall.

Skyddsplaceringar ökar

Samtidigt som socialtjänst har haft svårt att nå målgruppen har kostnaderna för skyddsplaceringar av kriminella ökat kraftigt de senaste åren.

– Det handlar om personer som har en hotbild mot sig och som inte längre kan bo kvar i Eskilstuna. Kriminaliteten har ökat och blivit grövre, säger hon.

I ett nytt försök att fånga upp unga vuxna har socialtjänsten startat SIG, sociala insatsgrupper som på olika sätt ska underlätta avhopp och nyrekrytering för personer upp till 29 år.

Socialtjänsten har nyligen haft ett möte avhopparsamordnaren i polisregion Öst. Efter mötet hoppas man nu på att ta fram ett mer strukturerat avhopparprogram som fungerar bättre än vad det gör idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.