Monika Eriksson Bertilsson, Strängnäspartiet Foto: Otilia Bogen

Strängnäs planerar avloppsinvestering för 350 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Reningsverken i Mariefred och Strängnäs är små och föråldrade. För att klara av att ta hand om allt vatten i den växande kommunen vill Sevab göra omfattande investeringar.

Under våren har både Sevabs styrelse och Strängnäs kommunfullmäktige godkänt ett inriktningsbeslut. Det säger att Sevab ska arbeta för att reningsverket i Mariefred ska avvecklas och att avloppsvattnet i stället ska forslas till Strängnäs med hjälp av en så kallad överföringsledning. Anläggningen i Strängnäs ska byggas om och moderniseras så att kapaciteten ökar.

Förslaget får kritik

Flera oppositionspartier har varit skeptiska till förslaget, och efterlyst flera alternativ. Strängnäspartiet yrkade därför avslag i kommunfullmäktige.

– Vi vill att Sevabs tjänstemän tar fram ett par tre alternativ som vi i fullmäktige kan ta ställning till, säger Monika Eriksson Bertilsson (STRP).

Hon vill bland annat veta om det är möjligt att i stället göra en överföringsledning till Södertäljes reningsverk. Hon ifrågasätter också om det verkligen är en så bra idé att det befintliga avloppsreningsverket i Strängnäs ska få vara kvar eller till och med utökas.

– Det är ett förhållandevis centralt läge och de närboende störs av lukterna. Dessutom är det tänkt att Gorsingeviken ska bli en reservvattentäkt och det känns inte så bra att ha ett reningsverk på samma plats, säger hon.

Inte värre lukt

Admir Ibrisevic, VA-chef på Sevab försäkrar att grannar och närboende inte ska behöva störas av lukter i större utsträckning än tidigare.

– Det har inte med mängden avloppsvatten att göra utan med teknik, och den teknik vi använder idag är föråldrad och behöver moderniseras, säger han.

Vad gäller reservvattentäkten berättar han att den inte är tänkt att ligga precis intill reningsverket.

Hela upprustningen av reningsverket och byggnationen av den nya överföringsledningen beräknas ta ungefär fem år.

Dyrare för kunderna

Det väntas kosta 313–350 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat komma från brukningsavgifterna, som kommer att höjas under de närmaste åren.

– Minst fem–sex procent skulle jag säga, säger Admir Ibrisevic.

Taxan har redan höjts med fem procent 2017 och sex procent 2018, med syftet att kunna genomföra stora investeringar som den här. I praktiken innebar höjningen 2018 att vattnet blev två kronor dyrare per kubikmeter jämfört med året innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.