Bank-vd utreds efter visselblåsarlarm

Uppdaterad
Publicerad

Den avgående vd:n för Sörmlands sparbank, Joacim Lindgren, har blivit arbetsbefriad. Och detta bara ett par veckor veckor innan han formellt skulle lämna sitt uppdrag som vd för banken.

Styrelsen för Sörmlands sparbank, med huvudkontor i Katrineholm, har beslutat att låta nuvarande vd:n Joacim Lindgren arbetsbefrias.

Anledningen är att det inkommit anonyma uppgifter, via bankens egen visselblåsarfunktion. Sven-Olov Carlsson, styrelseordförande i banken, berättar att det rör ekonomiska frågor kopplat till vd:n.

Turerna i Sörmlands sparbank

”Lämpligt att vd inte finns närvarande”

– Vad vi beslutat är att det ska genomföras en utredning inom de närmaste två veckorna med anledning av rapporten, för att se om det finns någon saklig grund i den. Och för att arbetet ska bedrivas på ett bra sätt så är det lämpligt att vd inte finns närvarande där arbetet sker.

Vad är det för ekonomiska frågor det handlar om, kan du vara mer precis?

– Det rör alltså ekonomiska frågor som är relaterade till vd-rollen. Därför har vi anlitat en revisionsfirma för att utföra utredningen.

Ingen anmälan har gjorts

I dag informerades bankens anställda om beslutet. Någon polisanmälan har inte gjorts.

Joacim Lindgren, som varit vd för banken i 18 år, berättade tidigare i år att han lämnar vd-posten vid halvårsskiftet.

SVT Nyheter Sörmland har varit i kontakt med Joacim Lindgren som avböjt att kommentera beslutet att arbetsbefria honom. Lindgren hänvisar i stället alla frågor till företagets styrelseordförande Sven-Olov Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna i Sörmlands sparbank

Mer i ämnet