Det tog lång tid innan personalen agerade efter att ett barn på en förskola i Nyköpings kommun utsatts för kränkningar av ett annat barn. Det anser Barn- och elevombudet. Foto: TT

Barn blev bitet och kränkt – förskola brast i utredning

Publicerad

Ett barn på en förskola i Nyköpings kommun blev sparkad, slagen och biten av ett annat barn under flera månaders tid. Trots det tog det lång tid innan personalen agerade. Nu kritiserar Barn- och elevombudet förskolan.

Föräldrarna anmälde händelserna till Barn- och elevombudet i maj. Enligt anmälan ska barnet ha tyckt om att leka med det andra barnet, som sedan blivit aggressivt och utåtagerande.

Minst en gång i veckan ska det utsatta barnet ha fått ta emot slag och sparkar, en gång mot huvudet.

Fick märken efter bett

Personalen informerades om händelserna vid ett utvecklingssamtal. Trots att de lovade att kränkningar skulle upphöra, fick föräldrarna efter några månader ett samtal från förskolan om att barnet hade blivit biten.

Men när barnet hämtades på förskolan kände inte pedagogen som var på plats till att någon hade ringt och berättat om händelsen. Efter det hölls ett möte med förskolechefen och en pedagog för att lägga upp en handlingsplan.

Föräldrarna skulle bli informerade varje dag om vad som skedde på förskolan, men en månad senare blev barnet biten igen och fick märken efter bettet.

Anmälde inte tillräckligt snabbt

Enligt anmälan kände personalen till händelsen, men hade inte sett efter om det blivit ett märke efter bettet. Personalen tog inte heller själva upp händelsen när barnet hämtades, förrän föräldern gjorde det.

Efter kränkningarna ska förskolan ha vidtagit åtgärder mot det utåtagerande barnet, som bland annat fått ha en pedagog i närheten varje dag. Trots det ska det ändå ha uppstått konflikter, men incidenterna ska ha upphört när barnen placerades i olika grupper.

Barn- och elevombudet anser att både personalen och förskolechefen har brustit i sina rutiner, då de inte har anmält kränkningarna tillräckligt snabbt. Men Barn- och elevombudet avstår från att ingripa, eftersom det utsatta barnet nu har slutat på förskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.