Bristande kommunikation och fosterövervakning var orsakerna till att barnet dog, enligt en internutredning som sjukhuset har gjort. Foto: TT

Barn dog under förlossningen – sjukhus anmäler brister

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn dog under en förlossning på Mälarsjukhuset. Nu anmäler Landstinget Sörmland händelsen enligt lex Maria, då en internutredning visar att bristande kommunikation och fosterövervakning var orsakerna till att barnet dog.

Modern var gravid i vecka 42 när hon i början av året kontaktade förlossningsavdelningen på Mälarsjukhuset på grund av värkar och vattenavgång. Under flera timmar fortlöpte förlossningen normalt, men under natten fick hon feber.

Behov av mer kompetens

När barnet föddes på morgonen därefter var det till synes livlöst och gick inte att rädda. Men en rättsmedicinsk obduktion som gjordes senare visade att barnet föddes levande.

En internutredning som sjukhuset gjort visar att kommunikationen mellan personalen under förlossningen var bristfällig. Dessutom var det ingen som insåg att högre kompetens behövts vid förlossningen.

Stängde av larm

Utredningen visar även på brister i fosterövervakningen. Barnmorskor ska bland annat ha stängt av larmet som varnade för avvikelser flera gånger. Utredningen slår fast att detta kan göras om patienten är under uppsikt, men i det här fallet pågick det i flera timmar utan reflektion och diskussion.

Därför har händelsen nu anmälts enligt lex Maria till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.