Barnen från klimatmötet på scen i Södertäljes stadshus. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Barn från hela världen ställer klimatkrav på politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Medan världens ledare samlas i Paris för att ta fram ett globalt klimatavtal har barn från alla världens hörn samlats i Södertälje för ett eget klimattoppmöte. Agnes och Desirée från Finningeskolan i Strängnäs är två av barnen som deltog.

– Problemet i dag är att det håller på att bli för varmt på jorden. Det måste vi göra något åt, säger nioåriga Agnes Ärlehag från Strängnäs.

Barn från 22 länder samlades i dag i Södertälje. Målet med barnens egen klimatkonferens är att ge dem en röst i frågan om hur klimathoten ska undanröjas. Tillsammans har barnen satt ihop krav på bättre miljö som ska överlämnas till ledarna i Paris i början av december.

Förslag på klimatsmartare planet

Under konferensen diskuterade deltagarna klimatsmarta idéer och miljöfrågor och flera förslag på en klimatsmartare planet har presenterats.

– Om jag kunde säga en sak till våra världsledare skulle det vara att använda mer solenergi, stoppa den globala uppvärmningen och göra världen till en bättre plats, säger McKenzie Royo från USA.

64 barn i åldrarna 9-12 år från 22 länder har rest från hela världen för att delta i det unika mötet Children’s climate conference som startade idag i stadshuset i Södertälje. Under förmiddagen satte barnen ihop de krav som ska överlämnas till världens ledare som sitter i klimattoppmötet i Paris .

– Havstemperaturen stiger i Kyoto där jag kommer ifrån, säger Satoru Oshima, 11 år från Japan. Och på grund av det blir tyfonerna större och starkare. Det har förstört hus och vägar. Världsledarna måste agera!

Lämnas över personligen

Barnens eget klimattoppmöte arrangeras för att ge barnen en stark röst i den viktiga klimatfrågan – en fråga som berör barnen än mer än de vuxna. Kraven ska överlämnas personligen den 3 december.

– Jag hoppas att de ska kunna göra något åt det här. Och att de lyssnar på vad vi barn säger, så att de inte bara tror på sig själva, säger Desirée Örrblad, nio år från Strängnäs.

”Min farmor ber för vattnet”

Under konferensen fick barnen berätta om hur klimatförändringen har påverkat dem i deras hemländer.

– Min farmor ber för vattnet som är sjukt, sa elvaåriga Autumn Palche som deltar i delegationen från ursprungsbefolkningen i Kanada.

Autumn Palche framförde också en sång under konferensen.

– Det är en sång som handlar om hur mycket vattnet betyder för oss och att vi älskar vattnet. Där jag kommer ifrån är vattnet verkligen viktigt för oss.

”De vuxna måste skärpa sig”

Tillsammans skrev de också under en kommuniké med sina fingeravtryck som ska skickas till Paris under klimatmötet.

– De vuxna måste skärpa sig. De måste sluta med saker som är dåliga för klimatet, som att äta kött, säger elvaåriga Daniel från Blombackaskolan i Södertälje, vars klass var värdar för konferensen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer