Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör samtalsbehandlare Ing-Mari Larsson berätta vad de unga känner efter dödsskjutningen vid Rekarnegymnasiet. Foto: SVT

Barn och elever får krisstöd efter dödsskjutningen vid Rekarnegymnasiet i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Stödcenter för unga brottsoffer i Eskilstuna håller extra öppet efter den senaste tidens skjutningar i stan. Ing-Mari Larsson som är samtalsbehandlare säger att barn blev vittne till dödsskjutningen vid Rekarnegymnasiet och att oron är stor bland unga just nu.

Efter dödsskjutningen vid Rekarnegymnasiet fick Ing-Mari under tisdagen ett uppdrag från socialförvaltningen. Det går ut på att vara till hands för barn och unga under framförallt stressprocessen efter den traumatiska händelsen när barn bevittnade mordet.

– Föräldrar har hört av sig och sagt att de inte vågar skicka sina barn. Många känner maktlöshet i ett sånt här läge, säger hon.

Vill visa att stöd finns

Samtidigt trycker hon på att inte låta rädslan ta över.

– Vi måste visa att vi finns och att vi kan ta snacket. De här ungdomarna som känner en viss oro måste förstå att det är helt okej att må dåligt, det finns människor att prata med, säger hon.

Vad säger du om att fler ungdomar i Eskilstuna bevittnar våldet?

– Det är ett jätteproblem, både att ungdomar får se det här men också att ungdomar är i den här miljön där de kan bli gärningsmän, offer och vitnnen. Det är en mix som är ohållbar och där måste vi hjälpas åt för att få stopp det.

I klippet ovan berättar hon vad barnen och eleverna känner efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.