Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka levnadsvanor kan leda till förstoppning? Hör barnläkaren Ylva Tindberg berätta i klippet. Foto: SVT

Barnläkaren: Därför kan blöjan leda till förstoppning

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera förklaringar till att allt fler barn drabbas av förstoppning. En viktig faktor är kost och motion – men många familjer har även andra levnadsvanor som kan påverka.

Ett startskott till förstoppning kan vara en förändring i barnets liv. Det kan bland annat handla om att barnet börjat förskola. Men barnet kan också bli förstoppat efter att det varit utsatt för värme, fått feber och druckit mindre.

– Egentligen klarar kroppen av detta. Man får röra på sig lite mer, man dricker mer och äter mer frukt och grönt. Men det förutsätter att föräldrarna har kunskapen, säger Ylva Tindberg, överläkare inom barnhälsovården i Sörmland.

Ändrade matvanor

Hon har arbetat som barnläkare i över 30 år och ser en märkbar förändring kring rutiner som handlar om mat och rörelse. Förutom att fler är stillasittande äter vi mer processad mat där fibrer försvinner.

– En riktig banan är mycket bättre än en klämmis, säger Ylva Tindberg.

Men förutom kost och rörelse finns det andra levnadsvanor som kan påverka.

Hör Ylva Tinberg berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.