SVT fick följa med in på upplaget i Eskilstuna. Här berättar David Aronsson om kommunens plan för den svarta massan. Foto: SVT

Batteriskandalen: Kommunen kan tvingas ta bort den svarta massan

Uppdaterad
Publicerad

För varje dag som går läcker alltmer av den svarta massan ut och företaget Urecycle som kommunen håller som ansvariga för att ta bort säckarna agerar inte. Nu kan Eskilstuna kommun tvingas ta bort batterimassan – och skicka räkningen till Urecycle.

Det var i slutet av förra året som omständigheterna kring den misstänkta batteriskandalen blev kända. Miljöfarlig batterimassa har dumpats i Eskilstuna, Örebro och Kumla. Fyra män står åtalade för miljöbrott vid Örebro tingsrätt. Domen väntas komma i slutet av månaden.

På en industritomt i Eskilstuna står nu flera hundra ton batterimassa i stora, vita säckar. Det bolag som utan tillstånd förvarat säckar med nära 500 ton miljöfarlig batterimassa i Eskilstuna har gått i konkurs.

Eskilstuna kommun kräver nu att Urecycle tar bort materialet men om företaget inte agerar kommer kommunen att tvingas göra en, så kallad, rättelse på felandes bekostnad.

Urecycles vd Kari Raivio berättar inte vad de har för plan kring ärendet.

– Inga kommentarer, säger han till SVT.

Klipp: Vi följde med miljöinspektören David Aronsson till industritomten i Lagersberg i Eskilstuna där den svarta massan finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batteriskandalen

Mer i ämnet