Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Daniel Sandberg berätta om händelsen där han själv hotades, och som nu har anmälts till Arbetsmiljöverket. Foto: SVT

Begravningschef i Eskilstuna utsattes för aggressivt hot av anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Det var i januari som Daniel Sandberg skulle förklara för anhöriga att datumet de fått för gravsättning inte gick att ändra så som de ville. Då försökte en av de anhöriga ta till fysiskt våld mot honom inne på begravningsexpeditionen.

På grund av hur aggressiv situationen blev anmälde Daniel Sandberg, som är chef för begravningsverksamheten i Eskilstuna, händelsen till Arbetsmiljöverket. Man valde dock att inte göra någon polisanmälan, då den våldsamma personen stoppades av sina anhöriga och situationen lugnade ned sig.

Det är första gången man anmäler en sådan här sak. Däremot är det inte första gången man upplevt att anhöriga uppträtt hotfullt när de inte fått som de krävt.

– Förut kanske det här skedde en till två gånger per år. Nu de senaste åren har det blivit fem till tio gånger, och det känns som att det fortsätter öka.

Kan behöva vänta

Framförallt upplever han att kraven ökat vad gäller just gravsättningstider. Han förklarar att begravningsverksamheten har som riktmärke att lösa gravsättning inom fem arbetsdagar, men att de i de allra flesta fall kan ordna det tidigare än så.

– Det är klart att vi försöker lösa det så fort som möjligt så att man kan få ett avslut.

Klarar 48 timmar

Enligt Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund bör man klara av att genomföra en gravsättning inom 48 timmar. Något de flesta huvudmän klarar, även om det finns omständigheter som kan förlänga tiden. Såsom att många dödsfall sker samtidigt.

Vad gäller hotfulla krav från anhöriga är det inget förbundet har hört om på andra platser i landet.

Hör Daniel Sandberg berätta om hotet han utsattes för i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.