Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är viktigt att notera att det ännu inte går att säga vilka beslut som slutgiltigt kommer att fattas”, säger barn-, utbildnings- och kulturnämndens ordförande Peter Munter (S). Foto: SVT

Beskedet: Skolorna i Flens kommun kan räddas

Publicerad

Flen behöver spara pengar. I ett förslag till politikerna har därför barn-, utbildnings- och kulturförvaltningen föreslagit att förskolan i Mellösa och skolan i Bettna ska läggas ned. Men när barn-, utbildnings- och kulturnämnden sammanträdde under torsdagen beslutade man istället att återremittera ärendena.

Vi har tidigare berättat om förslaget och dess konsekvenser.

För att nå en budget i balans behöver Flens kommuns barn-, utbildnings- kulturförvaltning spara pengar. När nämnden hade möte under torsdagen fanns därför en mängd förslag som förvaltningen tagit fram för politikerna att besluta om.

Något som skulle få stora konsekvenser för Mellösa- och Bettnaborna var förslagen att lägga ned förskolan i Mellösa och F–6-skolan i Bettna.

Men politikerna stödde inte förslaget från förvaltningen och återremitterade nedläggningsärendena.

Nytt beslut tas i mars

Nu ska förvaltningen ta fram en ny budget utan förslag på nedläggning av verksamheterna.

Den 14 mars sammanträder nämnden på nytt.

– Det är viktigt att notera att det ännu inte går att säga vilka beslut som slutgiltigt kommer att fattas. Vi har full förståelse för att den nuvarande situationen kan väcka oro, och vi strävar efter full transparens och respekt för demokratiska processer, säger nämndens ordförande Peter Munter (S).

Måste ta hänsyn till barnens bästa

Inför nämndsammanträdet hade förvaltningen inte genomfört barnkonsekvensanalyser. Vilket är ett krav vid den här typen av beslut som påverkar barn, enligt barnrättsjuristen Marie Lundin Karphammar.

– Fattar politikerna beslut utan att ha tagit hänsyn till barnkonventionen kan medborgarna överklaga beslutet till förvaltningsrätten som kan riva upp beslutet, säger hon.

Däremot beslutade man om neddragningar på fritidsgårdsverksamheten, att minska tiden i förskola för barn till föräldralediga och arbetssökande samt att det framöver endast är elever med omfattande medicinska skäl som omfattas av tilläggsbelopp.

I videon: Hör Peter Munter berätta om varför familjerna i Bettna och Mellösa har haft svårt att få kontakt med politikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.