Foto: SVT

Beviljade miljonlån inom grön teknik – utan kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Energimyndigheten har betalat ut en halv miljard i statliga lån till privata företag utan vare sig uppföljning eller kontroll, rapporterar Dagens Nyheter.

På en numera nedlagd avdelning på Energimyndighetens huvudkontor i Eskilstuna beviljades och hanterades en mängd lån till företag inom grön teknik.

Totalt betalades en halv miljard kronor ut under en period på tio år, men efter utbetalningarna släppte myndigheten till stor del kontrollen över de statliga miljonerna.

Företagen har under många år kunnat bryta mot avtalen och strunta i att betala tillbaka lånen utan att det fått några konsekvenser.

Dagens Nyheter har tagit del av interna dokument som pekar ut arbetsmiljöproblem som en förklaring till bristerna.

Ska ha strukit skulder

Enligt myndighetens generaldirektör Robert Andrén, upptäcktes missförhållandena först efter att han tillträtt sin tjänst i höstas.

– Jag agerade då och tillsatte ett projekt. Vi kommer att vidta de åtgärder som är nödvändiga att vidta när vi har fått analysen helt klar för oss, säger Robert Andrén till SVT Nyheter Sörmland.

Det första lånet beviljades 2005 och det sista i november 2016. Myndigheten har nu fordringar på över 160 miljoner kronor i obetalda lån och räntor mot 19 av de totalt 53 bolagen.

DN skriver också att det kan röra sig om olagligt statsstöd i 14 fall, där myndigheten ändrat lånevillkoren och strukit skulder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.