Bidragsbrott läggs på hög hos polisen i Eskilstuna: ”Har varit urusla”

Publicerad

Eskilstuna kommun har infört en särskild grupp som ska jaga folk som fuskar med försörjningsstödet. Det leder till fler polisanmälningar, men polisen hinner inte utreda alla bidragsbrott.

– Vi har varit urusla på att utreda den här typen av brott och vi försöker verkligen att komma i ifatt där, säger förundersökningsledaren Kenneth Wiklund.

Bedrägerienheten i Eskilstuna har runt 400 fall som väntar på att utredas.

– Det är en för hög siffra, säger Maarit Jöhnemark, gruppchef på bedrägerigruppen.

De fall som äter en stor del av polisens resurser är penningtvätt, åldringsbrott och bidragsbrott från Försäkringskassan.

– Bedrägerierna ökar och ökar så läget blir mer ansträngt även om det ansträngda läget har blivit en del av vardagen, säger Kenneth Wiklund.

Ärenden läggs på hög

Polisen måste enligt de själva prioritera de större fallen vilket gör att andra ärenden som fusk med försörjningsstöd läggs på hög och kan ta flera år innan de utreds.

– Vi har tyvärr inte möjligheten att lägga ut alla ärenden på handläggare direkt utan de blir lagda i balans, alltså ärenden som vi ska jobba med och som vi kommer lägga ut så fort det finns utrymme. Tyvärr har vi en ganska skaplig balans med ärenden, säger han.

Många hör av sig till polisen

Men det är inte bara brott mot välfärden som läggs på hög.

– Många människor ringer och hör av sig för att höra hur det går. Det är ju ingen tröst för den drabbade att höra att vi har lite för mycket att göra och att vi är för få, det förstår vi också. Man får förklara läget för folk och då får de, tyvärr, bara acceptera läget, säger Wiklund.

Hör polisen i videon ovanför om varför det har blivit mer komplicerat att utreda bedrägeribrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.