På lördag anordnas Biets dag på Julita gård. Foto: SVT

Växande intresse för bin och biodling

Uppdaterad
Publicerad

Snickra bihotell, smaka nyslungad honung och dansa med bin – det är några av de aktiviteter som bjuds när Julita gård, i Sörmland, firar Biets dag på lördag.

Den som vill lära sig mer om bin och biodling kan få sitt lystmäte när Julita gård ägnar hela lördagen åt bin. Det blir föredrag om biodling, tipspromenad om bin och slungning av honung. Man kan också få veta hur man tillverkar bivaxsalvor.

– Det började förra året när Julita biodlarförening fyllde hundra år. Då ville vi göra något för alla i närområdet som höll på med bin. Det föll väl ut, och nu ville många att vi skulle göra något liknande igen, berättar Tord Andersson från Julita biodlarförening, som deltar under Biets dag.

Många ungdomar skaffar bin

Han märker ett växande intresse för bin och biodling.

– Det är särskilt många ungdomar som börjat med biodling. Alla slungar inte ens, utan har dem bara för att det ska bli mer pollinering, berättar han.

Under Biets dag håller Julitas trädgårdsmästare blomstervandringar i trädgården och berättar bland annat om binas betydelse för växterna.

– Det är svårare för bina att hitta mat i dag. Skogs- och lantbruket är så ensidigt, och man slår ofta dikesrenarna innan de börjar blomma. Men allt fler har bin i städerna där det finns mycket parker och blommor, berättar Tord Andersson.

Pyssel och bikupedans

Biodlarna finns på plats under lördagen och svarar på frågor från nybörjare och intresserade.

– Det är inte så mycket jobb att ha bin. Man behöver kanske titta i kupan mellan fem och nio gånger per år, förklarar Tord Andersson.

På årets upplaga av Biets dag blir det även fler aktiviteter för barn än förra året. Det blir pyssel under äppelträden, tillverkning av vaxljus och bihotell. Pettsson och Findus finns också på plats, och tillsammans med biet Elin lär de ut hur det dansas i bikupan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer