Bilföraren misstänks för vållande till annans död efter att en cyklist omkommit i samband med en omkörning utanför Tystberga. Foto: ARKIVBILD/Johan Nilsson/TT

Cyklande turist kördes på och dog utanför Nyköping – nu åtalas bilföraren

Publicerad

En man i 70-årsåldern har åtalats vid Nyköpings tingsrätt för att ha kört ihjäl en cyklist i våras.

Olyckan inträffade i samband med en omkörning, och det var ett turistande par från Nederländerna som blev påkörda när de cyklade utanför Tystberga i slutet av maj.

Kvinnan klarade sig med en fraktur och blåmärken men hennes man skadades så svårt att han senare avled.

Förnekar brott

Nu har bilföraren åtalats för vållande till annans död, vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Mannen har i förhör förnekat brott men erkänt händelseförloppet.

Åklagaren menar att han vid omkörningen tog en medveten risk eller allvarligt brast i uppmärksamhet, och därmed orsakade olyckan.

Vid rättegången ska bland annat den omkomne cyklistens fru vittna om att mannen framförde bilen vårdslöst och att det orsakade makens död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.