Hör Johan Dalman berätta om kontakten med kung Carl XVI Gustaf rörande stölden från domkyrkan. Foto: TT/Livrustkammaren

De stulna kronorna: ”Kungen har frågat vad som händer”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, är djupt bedrövad över att regalierna fortfarande inte är återfunna. Och intresset är stort. Bland annat har kungen frågat biskopen vad som händer med de stulna föremålen.

– Det här är ju en del av svensk kulturhistoria. Man skulle kunna säga att det är som att ta en pusselbit ur läggpusslet Sverige, säger Johan Dalman.

I mitten av januari åtalades 22-åringen från Åkersberga misstänkt för att ha utfört kuppen tillsammans med en kumpan.

Kuppen mot domkyrkan

Fallet har väckt stor uppmärksamhet. Johan Dalman, som förutom biskop även är överhovpredikant och därmed har tät kontakt med kungahuset. Enligt Dalman har bland annat kungen frågat hur det går med de stulna regalierna.

Även om biskopen tycker att det är bra att en misstänkt gärningsman ställs inför rätta är fortfarande det viktigaste för honom att de ovärderliga föremålen hittas välbehållna.

– Då gör jag nog ett sånt där Stina Dabrowski-skutt. Jag skulle bli jätteglad.

Domkyrkokuppen

Det var den 31 juli förra året som två personer bröt sig in i en monter i domkyrkan och stal en begravningskrona och ett riksäpple som tillhört Karl IX och en krona som tillhört drottning Kristina den äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet