Nattfotboll i Nyköping har blivit en stor framgång, men det är få tjejer som spelar.

Nu vill Bissarna vill utöka tjejernas nattfotboll

Uppdaterad
Publicerad

Nattfotboll för ungdomar i Nyköping har blivit en succé – men cirka 80 procent av deltagarna i det sociala fotbollsprojektet har hittills varit killar. Nu vill klubben fördubbla antalet träningstillfällen för tjejerna.

Det har varit full aktivitet i flera av Nyköpings sporthallar under sena helgkvällar ända fram till midnatt det senaste året. Nattfotboll är namnet på den sociala verksamhet som drog igång 2016 med det uttalade målet om att ge unga något meningsfullt att göra och att fotbollen ska bana väg för bättre integration.

Och för hela samhället ska de sena fotbollsträningarna ”minska kriminaliteten, skapa integration och öka tryggheten bland ungdomar i Nyköping.” Det menar fotbollsklubben Nyköpings BIS, eller Bissarna, som driver projektet. Klart är att fenomenet både har vuxit, breddats och fått mycket bra omdömen av både utövande ungdomar och polisen. Över 500 ungdomar har hittills varit med.

”Märkte att tjejerna inte dök upp”

Men könsfördelningen bland deltagarna behöver bli jämnare. Bara en femtedel av deltagarna under de drygt 2700 anordnade träningarna har varit tjejer. Nu vill man ändra på det genom att satsa mer på dem. 

– Vi har aldrig exkluderat tjejer i Nattfotbollen, utan det har handlat om att tjejer inte har velat spela med killar, säger Patrik Berglin som arbetar med Bissarnas sociala projekt.

– Från början hade vi ingen särskild Nattfotboll för tjejer, det var tänkt för alla ungdomar. Men vi märkte att tjejerna inte dök upp. Då startade vi en grupp för tjejer och det har varit stort intresse kring det, säger Patrik Berglin.

Ungefär ett trettiotal tjejer, både infödda och nyanlända, spelar i dag Nattfotboll – och de vill spela mer. I sin bidragsansökan till Nyköpings kommun vill fotbollsklubben anordna Nattfotboll för tjejer två gånger i veckan med start redan i höst.

Frågetecken kvar

Bissarna håller i flera sociala fotbollsprojekt utöver Nattfotbollen och behöver över 800 000 kronor för att kunna hålla igång projekten under hösten och våren. Mest pengar bidrar det lokala näringslivet och Svenska kyrkan med, men även Nyköpings kommun är en viktig samarbetspartner. Nu föreslår kommunens tjänstemän att kommunstyrelsen ska godkänna Bissarnas bidragsansökan om 300 000 kronor.

Men Patrik Berglin är ändå osäker på om det räcker.

–  Vår ansökan gäller ju också att det ska vara fria hyror i kommunens sporthallar när vi anordnar våra CSR-projekt. Det vet vi inte hur det blir med ännu. Om vi ska kunna utvidga verksamheten med ännu en aktivitet behöver vi mer medel. Så det hänger lite på hur det går med vår övriga sponsring från näringslivet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.