Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lisa Edholm, avdelningschef för grundskolan, om bevakningen av Årbyskolan som först avbröts men kommer att återupptas under torsdagen. Foto: Per Elfström/SVT

Vaktbolag slutade bevaka Årbyskolan efter incident

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i fredags förra veckan var ett vaktbolag på plats vid Årbyskolan för bevakning, på uppdrag av Eskilstuna kommun. Men på grund av hot mot vaktpersonalen avbröts uppdraget enligt Eskilstuna-Kuriren. På torsdag återupptas bevakningen.

Bevakningen av skolan ska ha avslutats tvärt, och händelsen ska ha varit någon form av hot mot vaktpersonal, enligt källor till Eskilstuna-Kuriren, som var först med att rapportera om detta. Händelsen ska ha ägt rum efter skoltid.

– Vi kan inte uttala oss så mycket om själva situationen. Vi har haft ett uppdrag på den här skolan och den personal som vi har haft där har upplevt någon form av obehag som lett till att vi behöver göra en ny riskbedömning, säger pressansvarig på vaktbolaget.

Under torsdagen kommer bevakningen av skolan återupptas, enligt avdelningschef för grundskolan i Eskilstuna kommun, Lisa Edholm. Enligt henne är placeringen av vakter på Årbyskolan en trygghetsskapande åtgärd, även om händelsen som fick vaktbolaget att stoppa arbetet har väckt frågor.

– Det är klart att frågor kommer upp vid en sådan här incident och det måste vi vara öppna för att så är det, säger Lisa Edholm och fortsätter:

– Det viktiga är att bemöta föräldrar och elevers oro, och kunna prata om vad vi gör tillsammans för att förebygga och åtgärda så att det känns tryggt att komma till skolan.

I klippet hör du Lisa Edholm om bevakningen av Årbyskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.