SVT:s reporter Frida Johansson är på plats i Gnesta. Polisen har spärrat av tågstationen. Foto: Frida Johansson, SVT

Två anhållna efter bomblarmet i Gnesta

Uppdaterad
Publicerad

En stor polisinsats inleddes i Gnesta vid lunchtid efter ett larm om ett misstänkt föremål på ett pendeltåg vid stationen. Polisens nationella bombskydd sökte av tåget utan att man gjorde några fynd.

En man i 40-årsåldern greps under eftermiddagen misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse, och anhölls senare. Ytterligare en man, i 30-årsåldern, greps och anhölls senare under kvällen, också misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Larmet kom till polisen kl 11.37.

– Det var en person på tåget som ska ha sett ett misstänkt farligt föremål, säger Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson.

Tåget utrymdes och platsen spärrades av. Passagerarna har klivit på ersättningsbussar och lämnat platsen.

Inga fynd gjordes

Vid 14-tiden anlände nationella bombskyddet för att undersöka det misstänkta föremålet. Men strax innan klockan 15 meddelade polisen på sin hemsida att bombskyddet sökt av tåget, utan att några fynd gjorts. Avspärrningarna har nu hävts.

Det är oklart vilket föremål som orsakade polisinsatsen. Polisen använde sig bland annat av drönare och spärrade av ett stort område runt stationen.

– De hittade inte det misstänkta föremålet men utredningen kommer att fortsätta, säger Dennis Johansson Strömberg, polisens presstalesperson.

Två män anhållna

Händelsen rubriceras som försök till allmänfarlig ödeläggelse. Klockan 15.07 greps en man i 40-årsåldern av polisen. Vid 18-tiden fattade jourhavande åklagare beslut om att han ska anhållas. Han är på sannolika skäl misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

– Den här personen kopplas ihop till det misstänkta föremålet, säger Dennis Johansson Strömberg, polisens presstalesperson.

Han vill dock inte säga hur och var gripandet gick till.

– Vi kommer att förhöra honom och fortsätta att samla in vittnesuppgifter, säger Dennis Johansson Strömberg.

Vid 21-tiden greps ytterligare en man, i 30-årsåldern. Han är också misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse, dock skäligen, den lägre misstankegraden.

Båda männen anhölls under torsdagskvällen, båda på sannolika skäl misstänkta för försök till allmänfarlig ödeläggelse, det vill säga den högre misstankegraden.

All tågtrafik stod still

Vid 15.30 var tågtrafiken igång igen efter att ha stått helt stilla mellan Mölnbo och Gnesta sedan klockan 11.45.

Elsa Alm, 20, satt på ett tåg mellan Göteborg och Stockholm när beskedet kom i högtalarna att ett tåg i Gnesta var bombhotat.

– Vi fick stanna i Stjärnhov och vända tillbaka till Flen, säger hon.

När SVT Nyheter får tag på henne rullar tåget igen, om än rejält försenat.

– Men stämningen har ändå varit god, alla började typ skratta lite uppgivet när beskedet kom, säger Elsa Alm.

Elsa Alms tåg blev rejält försenat i och med trafikstoppet. Foto: Privat/TT

Tågstoppet påverkade tågtrafiken på sträckorna Stockholm C – Norrköping/Nässjö/Malmö, Stockholm C – Katrineholm/Hallsberg/Karlstad/Göteborg samt SL:s pendeltåg Södertälje Centrum – Gnesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.