Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På tisdagen presenterades köparen av nära 660 kommunala hyreslägenheter i Eskilstuna. Hör Kent Persson, samhällspolitisk chef på Heimstaden, berätta varför bolaget vill in på Eskilstunamarknaden. Foto: SVT/Anna Falk

Heimstaden köper lägenheter av Eskilstuna kommun

Publicerad

Det blir bostadsbolaget Heimstaden som köper 559 hyreslägenheter och en skola av Eskilstuna kommun. Försäljningen har föregåtts av protester från de boende, men både kommunen och köparen utlovar ett långsiktigt och ansvarsfullt ägande.

Affären, som är värd 795 miljoner kronor, offentliggjordes på tisdagen. Det är 428 lägenheter i Viptorp, 131 lägenheter i Skogsängen samt Odlarskolan som nu kommer att ingå i Heimstadens fastighetsbestånd.

Dessutom säljs 18 lägenheter i Torshälla till bostadsbolaget Ringugnen för 9,7 miljoner.

Kommunalråd: ”Nya ägaren är här för att stanna”

Pengarna ska enligt kommunalråd Jimmy Jansson (S) användas till nya fastigheter inom bland annat skola, äldreomsorg och förskola, nya hyreslägenheter och renovering av befintliga.

Beslutet om försäljningen av de allmännyttiga bostäderna ledde till protester bland hyresgästerna, som bland annat är oroliga för hyreshöjningar. Jimmy Jansson menar dock att oron är obefogad.

– Den nya ägaren är här för att stanna, man är långsiktig. Man är inte här för att köpa, renovera och sälja, säger han.

Innan affären kan slutföras krävs formella beslut i Eskilstuna kommunföretag AB, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer