Brand i villa i Nyköping under morgonen – misstänks vara anlagd

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 04.21 fick räddningstjänsten larm om att det brann i en villa i Stenbro i Nyköping. När de kom fram till platsen brann husets fasad.

Enligt räddningstjänsten var det grannen till de som bodde i villan som hade upptäckt branden.

– Grannen sprang ut för att varna de som bodde i huset och hade med sig en pulversläckare som jag tror användes, säger Per Tillander, operativ chef på Södertörns brandförsvar. 

Fanns risk för spridning

När räddningstjänsten kom till platsen brann husets fasad med öppna lågor. Resurser från Nyköping, Oxelösund och Tystberga kom till platsen för att släcka branden.

– Det fanns spridningsrisk när vi kom till platsen men vi lyckades begränsa branden till fasaden, säger Per Tillander.

Vid sex-tiden var branden släckt och räddningstjänsten kunde lämna platsen.

– Vi har kontrollerat med värmekameror för att se så att branden är helt släckt och att det inte finns risk för spridning. Men det har gått bra, fasaden har brunnit men huset står kvar.

Förundersökning inledd

Polisen misstänker att branden kan vara anlagd och har inlett en förundersökning om mordbrand.

– Det finns ingen naturlig brandorsak, en husfasad självantänder inte och vi har inte sett några tecken på att det skulle vara något tekniskt fel. Vi misstänker att den är anlagd i nuläget och så får vi se vad den kriminaltekniska undersökningen ger, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen i region öst.

Enligt Thomas Agnevik är platsen avspärrad och en kriminalteknisk undersökning kommer göras under dagen.

Ingen person skadades i branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.