Under natten arbetade räddningstjänsten med att släcka en brand i en ladugård på riksväg 57 mellan Gnesta och Björnlunda. Foto: Pontus Stenberg

Bränder och strömavbrott efter blixtnedslag

Uppdaterad
Publicerad

Nattens och kvällens åskoväder har orsakat flera bränder och strömavbrott i Sörmland. Mellan Gnesta och Björnlunda började det brinna i en ladugård under natten – på morgonen är den i stort sett helt nedbrunnen. Enligt SMHI kan det under eftermiddagen komma in fler regn-och åskskurar över Östra Svealand, som lokalt kan vara kraftiga.

Räddningstjänsten i Nyköping och Gnesta har haft en hektisk natt med flera bränder efter blixtnedslag.

– Vi har haft tretton händelser relaterade till ovädret under kvällen och natten, säger Thomas Ydrenius vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Tre allvarliga händelser

Varav räddningstjänsten bedömer tre av händelserna som allvarliga.

En ladugård på riksväg 57 mellan Gnesta och Björnlunda fattade eld efter ett blixtnedslag vid halv två tiden på natten, och är i stort sett nerbrunnen.

Räddningstjänsten har också  larmats till två stycken villabränder under kvällen och natten.

– Inga människor eller djur har kommit till skada på grund av blixtovädret. Allting är  under kontroll  nu på morgonen och vi är tillbaka i normalläge, säger Thomas Ydrenius.

5 000 hushåll utan el under natten

Under natten har flera stora strömavbrott inträffat till följd av blixtovädret.

– Jag vet inte exakt hur många hushåll som har varit berörda, men det största strömavbrottet berörde 5000 kunder och varade i två timmar, säger Markus Friberg som är presschef på Vattenfall.

Knappt trettio hushåll saknar fortfarande el nu på morgonen.

Mer regn och åska på väg in

Enligt SMHI kan det under eftermiddagen komma in fler regn-och åskskurar över Östra Svealand, som lokalt kan vara kraftiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.