Hör Jesper Schönbeck vid arbetsförmedlingen i Nyköping om orsakerna till den höga arbetslösheten i Brandkärr, och vad som görs för att få in fler på arbetsmarknaden. Foto: SVT

Hälften av invånarna i Brandkärr är arbetslösa

Publicerad

Bara hälften av dem som bor i stadsdelen Brandkärr i Nyköping jobbar, och en femtedel är långtidsarbetslösa. Bidragande orsaker till den höga andelen arbetslösa är att många i området saknar både en gymnasieutbildning och svenska språkkunskaper, enligt arbetsförmedlingen.

Den totala arbetslösheten i Sverige låg förra året på 8,3 procent, enligt Statistiska centralbyrån. Arbetslösheten är högre bland personer som är födda utanför Sverige, nästan 19 procent mot 5 procent för dem som är födda i Sverige.

I Brandkärr har 67 procent av befolkningen utländsk bakgrund och utbildningsnivån i stadsdelen är låg. Omkring 80 procent saknar eftergymnasial utbildning. Bara hälften av Brandkärrsborna har ett arbete, enligt statistik från länsstyrelsen.

Hur kan arbetslösheten minska? Hör Jesper Schönbeck från arbetsföremedlingen i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus på: Brandkärr

Mer i ämnet