Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brian Olsen säger att han inte tror att det blir några problem att få jobb efter studenten. Foto: SVT

Brian på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna siktar på ett liv bakom ratten

Uppdaterad
Publicerad

Brian Olsen går sista året Rekarnegymnasiets transportprogram. På tisdagen tävlande han mot andra blivande lastbilsförare om en plats i yrkes-SM.

Enligt branschföreträdare går Brian och hans klasskompisar en ljus framtid till mötes.

Intill Rekarnegymnasiets lokaler vid grustaget i Ekeby i Eskilstuna vimlade det på tisdagen av ungdomar klädda i gula varselkläder med siffror på ryggen. 20 studenter från lika många gymnasieskolor med transportprogram tävlade om en plats till yrkes-SM för lastbilsförare.

– Vi har tränat en hel vecka för det här, sa hemmahoppet Brian Olsen.

Har redan fått jobberbjudanden

Eleverna skulle beta av fem praktiska moment och ett teoretiskt prov innan vinnaren kunde utses. Till de praktiska momenten hörde bland annat precisionskörning med lastbil och truck samt att lasta säkert.

Tävlingen arrangerades av branschorganisationen Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, TYA. Enligt deras beräkningar väntas det saknas 50 000 lastbilsförare om tio år.

Brian Olsen är inte orolig för framtiden när han tar studenten i juni nästa år.

– Jag har redan fått en del jobberbjudanden, säger han.

Titta på klippet ovan för att se eleverna öva på körbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.