Salar Yalda, regionchef på ett besiktningsföretag, menar att det är svårt att hitta personal med rätt kompetens. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Brist på besiktningstekniker kan påverka kvaliteten

Publicerad

Det är brist på besiktningstekniker runtom i landet. Företagen säger att det är svårt att rekrytera kompetent personal, något som kan påverka kvaliteten vid bilbesiktning.

Antalet besiktningstekniker och besiktningsstationer har ökat sedan verksamheten avreglerades 2010. SVT har frågat fyra av de största bilbesiktningsföretagen hur svårt det är att rekrytera personal i dag.

Svårt hitta kompetent personal

Samtliga menar att det råder brist på besiktningstekniker på flera ställen i landet.

– Det är ganska svårt. Färdigcertifierade tekniker har redan jobb i dag. De som inte är färdigcertifierade utbildar vi. Det är ganska svårt att hitta bra personal som passar i yrket, säger Salar Yalda, regionchef på ett besiktningsföretag.

På företagets besiktningsstation i Eskilstuna har man svårt att hitta personal med rätt kompetens.

– Skulle kvaliteten brista märks det för kunden under ett verkstadsbesök eller vid den största faran, om det skulle hända något i trafiken.

Har det hänt någon gång?

– Visst händer det. Vi är ju människor allihop, men vi jobbar för att det inte ska hända.

Transportstyrelsens rapport från 2017 om besiktningsbranschen visar att det är svårt att bedöma kvaliteten på besiktningen. Särskilt svårt är det för fordonsägarna att själva avgöra kvaliteten på besiktningstjänsten de köper, när fordonen blir alltmer avancerade.

Rättade till fel

De flesta fordonsägare vill dessutom bara få sitt fordon godkänt utan krav på ytterligare kostsamma reparationer eller åtgärder.

Bilägaren Albin Stålfors som besiktar bilen hos företaget i Eskilstuna säger att han inte brukar kontrollera sin bil innan han lämnar in den för besiktning. Men en gång såg han till att rätta till ett fel före besiktningen.

– Det läckte olja ur bilen förut. Det har jag försökt fixa. Det var någon slang som det var hål i. Pappa hjälpte mig med det, säger han.

Några saker som du bör tänka på innan du besiktar bilen kan du se här.

  • För att kunna arbeta som besiktningstekniker krävs en certifiering av ett ackrediterat certifieringsföretag.
  • I dag finns det två företag som kan certifiera besiktningstekniker.
  • Certifieringen består bland annat av en examination, som innehåller både en praktisk och teoretisk del.
  • Ett certifikat är giltigt i fyra år, sedan måste personen omcertifieras.

Källa: Swedac

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer