Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får göra enklare menyer” – följ med in i köket på Gripsholms värdshus och hör kökschefen Anders Carlsson berättar om restaurangbranschens för- och nackdelar. Foto: Otilia Bogen, SVT

Brist på kökspersonal i Sörmland – ”Det kan påverka menyn”

Uppdaterad
Publicerad

I hela landet råder det brist på kökspersonal, framför allt utbildade kockar. Företaget Svenska kulturpärlor, med restauranger i Gnesta, Mariefred och Katrineholm, känner av bristen.

– Kockyrket hade högre status för ett antal år sedan, säger kökschefen Anders Carlsson på Gripsholms värdshus.

Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor, berättar att både företagare och branschorganisationen jobbar på att höja statusen för yrken.

– Vi försöker göra branschen så attraktiv som möjligt genom att anpassa öppettider, samarbeta med skolor och liknande, säger han.

Men det är ibland lättare sagt än gjort. Restaurangutbildningen Culinary craft, som var ett samarbete mellan Strängnäs kommun, gymnasieskolor och en rad företag inom turist- och restaurangnäringen, skulle vara högprofilerad och utbilda gymnasieungdomar till finare restauranger. Men programmet lades ner efter bara ett par år efter att söktrycket varit för lågt.

Dragits med negativa rykten

Kökschefen Anders Carlsson medger att branschen har dragits med rykten om att vara slitig och hård, och att det kan bidra till att många väljer bort den.

– Men det har blivit mycket bättre. Man håller mycket godare ton nu, säger han.

Så påverkas köket av personalbristen – hör kökschefen Anders Carlsson i videoklippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.