Om man inte tar en ny dos vaccin en till tre månader efter den första dosen kan vaccineringen ha varit förgäves. Foto: TT

Brist på TBE-vaccin i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de vanligaste TBE-vaccinen är slut hos leverantören. Följden blir att vårdcentraler i hela landet tvingas skjuta upp eller ställa in vaccinationer.

Runt om i Sverige tvingas både privata och landstingsägda vårdcentraler ställa in sina TBE-vaccinationer, eftersom de inte har kunnat beställa mer vaccin. Tillverkaren har slut i lager, och en leverans med nya doser kan skickas ut först i början av juni.

Ett av länen som drabbats är Sörmland. En av vårdcentralerna som har slut på vaccin är Unicare i Strängnäs.

– Vi hade planer på att ha drop in-mottagningen igång till i mitten av juni, men vi kanske måste ställa in det. Vi ska kolla hur möjligheterna ser ut att köpa in ett vaccin från en annan tillverkare, säger Helene Bennemyr som är verksamhetschef på Unicare.

Vårdcentralen Fröslunda i Eskilstuna har också ställt in sin drop in-mottagning.

– Vi har lite vaccin kvar men vi har ställt in den öppna mottagningen och prioriterar tidsbokningar. Det kommer så mycket folk och så många doser har vi inte, berättar Fröslundas verksamhetschef Birgitta Danielsson.

Fästingår = hög efterfrågan

Enligt Asghar Farahani Shiviari, hälsovalschef i landstinget Sörmland, beror bristen dels på att det är ett fästingår, dels på att många landsting har haft kampanjer och uppmanat fler att vaccinera sig. En del vårdcentraler har beställt in stora mängder med anledning av det, men alla har inte haft den möjligheten.

– Det är svårt för vårdcentralerna att beställa hur mycket som helst, eftersom vaccinet måste förvaras kallt, säger han.

Prognosen är att en leverans med TBE-vaccin för vuxna ska skickas ut i början av juni. Barndoserna dröjer tills den 15 juni.

Ska höra av sig

Risken finns dock att den nya leveransen tar slut fort om många som hört talas om bristen bestämmer sig för att passa på att vaccinera sig, berättar Asghar Farahani Shiviari. Han uppmanar människor att inte höra av sig till sin vårdcentral ännu om de inte måste.

– Många kontakter innebär en extra belastning för personalen. I landstinget kommer vi att gå ut med en annons när vi har fått in vaccinet och de privata aktörerna kommer nog också att meddela det, berättar han.

  • TBE står för tick-borne encephalitis som betyder fästingburen hjärninflammation. Det är en virussjukdom som sprids av fästingar.
  • Symptomen är till exempel feber, huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och koncentrationssvårigheter.
  • Om viruset sprids till hjärnan kan det påverka det centrala nervsystemet och leda till förlamning.

Källa: 1177.se och Medibas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

TBE

Mer i ämnet