Retorikexperten Erland Lundström ger tips inför bröllopstalet. Foto: TT / SVT

Bröllopssäsongen närmar sig – dags att skriva tal

Uppdaterad
Publicerad

Högsäsongen för bröllop är på ingång och det betyder att många nu börjat skriva på sina bröllopstal. Men vad ska man tänka på? När är det lämpligt att hålla tal och när kan man få slippa? Retorikexperten Erland Lundström har svaren.

Det är under sommaren som majoriteten av alla bröllop äger rum. Och om det är så att din bästa vän, syster eller kanske dotter är den som gifter sig är det mer eller mindre kutym att hålla tal.

Men om man verkligen inte vågar?

– Då ställer du dig bara upp och säger: jag älskar dig. Det räcker, bara det där att du ställer dig upp och säger kram. Då kommer du att växa som människa och bruden eller brudgummen kommer att älska dig för evigt, säger retorikexperten Erland Lundström.

Den stränga toastmastern

Hellre kort än ingenting alls. Men visst har de flesta av oss varit på bröllop där talen har avlöst varandra och man i slutet av kvällen inte har hunnit byta så mycket som en artighetsfras med sin bordsgranne.

Alla kan ju inte få lov att hålla tal, eller?

– Är du god vän med till exempel brudgummen utan att ha släktrelationer så tycker jag nog att du ska få hålla tal, men om toastmaster säger max tre minuter och du går över tiden ska han eller hon dra ur micken.

Magiska nummer tre

Bröllopets toastmasters har oftast en tallista och det är viktigt att anmäla sitt tal i god tid. Erland Lundström betonar även vikten av att fatta sig kort och att tänka i banor av tre. Det är en teknik som han själv kommer att använda när han om några veckor ska hålla bröllopstal till sin dotter.

– Jag kommer att prata om lycka från tre olika aspekter: lyckan av att få vara pappa till bruden, lyckan av att få brudgummen som en del av familjen och lyckan av att de har gjort den här festen möjlig genom att gifta sig.

Varför just tre?

– Om jag nu säger till dig: du ska gå och handla i affären och jag vill att du köper lingonsylt, falukorv, cornflakes och DN. Och så går du till affären, och vad var det du skulle ha?

– Falukorv, cornflakes och DN?

– Lingonsylten då?

– Helt borta.

– Nu har du lärt dig varför just siffran tre. Det är det du kommer att komma ihåg.

Hylla kärleken

Men viktigast av allt, menar han, är att hylla kärleken och vara tacksam över att få vara en del av festen.

– Syftet med festen är ju att helga kärleken och att de har gått in i hymens band om jag nu ska använda ett Shakespeare-uttryck.

Här får du fler tips om hur du utformar det perfekta bröllopstalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.